Muhabbet kuşu, papağan türleri içerisinde yer alan, evcil bir kuş türüdür. Avustralya kıtasına özgü Melopsittacus cinsinin içinde yer alan tek türdür. Küçük, uzun kuyruklu bu kuşlar yabani ortamda genel olarak yeşil veya sarı tüy rengine ve kanatlarında siyah taralı çizgilere sahiptir. Bu alımlı dış görünüşlerinden ötürü, muhabbet kuşları, dünya genelinde yoğun olarak evcil olarak beslenmektedir. Evlerde beslenen muhabbet kuşları mavi, beyaz, tamamen sarı veya tamamen beyaz renge sahip olabildikleri gibi, çok farklı kombinasyonlarda olabilirler. Öyle ki bazı muhabbet kuşlarının ibikleri bile bulunabilmektedir. Doğal ortamlarında ağırlıklı olarak tohumla beslenen bu tür, Avustralya'nın kurak bölgelerindeki zorlu koşullarda beş milyon yıldan beri varlıklarını sürdürmektedir.
Muhabbet Kuşları Nasıl Beslenir
Muhabbet Kuşu'nun özellikleri:


Bu türün uzunluğu ortalama 19 cm'dir. Doğal renkleri sarı*beyaz ve yeşil olmasına karşılık değişinim sonucunda yüzlerce değişik renkte muhabbetkuşu elde edilmiştir.


Hemen hemen tümünün yüzünde benekler ve üst bölümlerinde sık sıralı çizgiler vardır. Erkek ve dişi birbirine benzerse de gagalarının tabanındaki tüysüz deri mevsime bağlı olarak renk değiştirebilir.Yavru erkeklerde bu deri pembedir*zamanla maviye döner.Dişilerde yavruyken beyaz olan deri*hayvan yaşlandıkça pembe-kahverengiye döner.


Erkek muhabbet kuşları dişilere nazaran daha hareketli ve konuşkandırlar.
Muhabbet kuşları 1-2 yaşından sonra ergen olur. Dişi muhabbet kuşları 4-5* erkekler ise 5-6 yaşından sonra çökerler. Muhabbet kuşları ortalama ömrü 9-11 yıl arasındadır. Muhabbet kuşları beslenme şekilleri yaşadığı yer gibi faktörlere göre daha uzun veya daha kısa yaşayabilirler.


Evcil hayvan olarak evlerde beslenen muhabbet kuşları yavruyken alınıp* sevgiyle büyütüldüklerinde kafes dışında uzun süreli tutulabilirler. Öğretilen basit kelimeleri taklit edebilir* elle beslenebilirler. Yalnız insanlara karşı oldukça sıcakkanlı bu hayvanlar bazen gürültücü ve yem yerken fazlaca dağıtmaları yüzünden etrafı kirleterek can sıkıcı olabilirler. Bu davranışlar kuşun stresli* üreme kızgınlığına girmiş olmasından kaynaklanabilir.


Yaşam şekli


Doğal ortamları olan Avustralya otlaklarında büyük sürüler oluşturan bu kuşlar* tohumla beslenir ve ağaç kovuklarında koloni halinde ürerler. Dişiler yuvalara yılda 6 kez 8-10 yumurta bırakırlar. Muhabbet kuşları genellikle çok narin yapılıdırlar ve çok zekidirler. Sıcakkanlı ve sempatik hayvanlardır.